Wat is parfum precies?

Parfum, ook wel eau de parfum genoemd, is een geurige substantie die wordt gebruikt om een persoon of een ruimte te parfumeren. Het bestaat vaak uit een combinatie van essentiële oliën, alcohol en water.

De geschiedenis van parfum gaat terug tot de oudheid. De Egyptenaren gebruikten bijvoorbeeld parfum in hun religieuze rituelen en balsams werden gebruikt in de geneeskunde. In de middeleeuwen werd parfum voornamelijk gebruikt door de adel en de rijken.

Hoe wordt parfum gemaakt?

Er zijn verschillende manieren om parfum te maken, maar de meest gebruikelijke methode is de enfleurage. Bij deze methode worden bloemblaadjes gelegd op vet, waarna de geur van de bloemen in het vet wordt opgenomen. Vervolgens wordt het vet gewassen met alcohol om de geur af te scheiden.

Er zijn ook moderne technieken zoals headspace-analyse en moleculaire distillatie die worden gebruikt om geuren te extraheren.

Wat zijn de verschillende soorten parfum?

Er zijn verschillende soorten parfum die worden onderscheiden op basis van de concentratie van essentiële oliën. De drie meest voorkomende zijn:

  1. Parfum (of eau de parfum) – deze heeft de hoogste concentratie van essentiële oliën, vaak tussen 15% en 20%.
  2. Eau de toilette – deze heeft een lagere concentratie van essentiële oliën, vaak tussen 5% en 15%.
  3. Eau de cologne – deze heeft de laagste concentratie van essentiële oliën, vaak tussen 2% en 4%.

Daarnaast zijn er ook nog andere soorten parfum zoals eau de parfum en eau de fraiche.

Hoe kies je de juiste parfum?

Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste parfum. Hieronder staan enkele tips:

  • Probeer eerst een parfum op de huid voordat je het koopt. De geur kan anders ruiken op de huid dan in de fles.
  • Kies een geur die bij je persoonlijkheid past. Als je bijvoorbeeld een rustige en verfijnde persoonlijkheid hebt, kies dan voor een subtiele geur.